4. toukokuuta 2020

Oppimistehtävä #2 a

Tehtävänä oli keskustella koulun keskusteluosiossa erilaisista tietosuojaan koskevista aiheista joista valitsin Doksauksen sekä työpaikalta otettujen kuvien jakamisen.

Keskustelu doksausesta oli minulle uusi sillä vaikka ko.aiheen aiheuttamista ongelmista olen nähnyt tilanteita ja seurauksia. Doksauksessa siis käytetään erilaisia lähteitä joista kerätään tietoa käyttäjästä ja näillä tiedoilla on esim. tilattu ruokaa tai lehtiä kyseiselle henkilölle hänen omilla tiedoillaan. Aihe pisti miettimään omaa some käyttäytymistä ja asioiden jakamista. Sitä ei tule ajateltua miten paljon tietoa me jaamme sosiaalisessa mediassa ihan huomaamattamme. 

Toisena aiheena oli kuvien jakaminen työpaikalla. Itse työskentelen asiakaspalvelualalla ja hyvin usein joudun asiakkaiden ottamiin kuviin. En ole ajatellut sitä kovin vakavana asiana mutta keskustelussa mainittu hoitohenkilökunnan kuvaaminen/sairaalassa kuvaaminen pisti miettimään niiden kuvien käyttötarkoitusta. Hoitoon tulevat ihmiset ovat lähtökohtaisesti jo heikommassa tilassa kuin normaalisti ja silloin kuvat saattavat aiheuttaa ongelmia. Jokaisella kun olisi oltava turva päättää mitä itsestä jaetaan muualle ja mitä ei.

Kun puhutaan työyhteisössä olevista sosiaalisista verkkotyökaluista, pitäisi ensimmäiseksi jokaisen henkilön tajuta tietosuojat. Ei jaeta puhelinnumeroita, asuinpaikkoja, työvuoroja tai muita tietoja jotka voi yhdistää. Harvemmin henkilökohtaisten tietojen jakaminen on hyödyllistä työyhteisölle. Jos tarve on saada toisen henkilön tietoja, on helpointa kysyä asiasta suoraan asianomaiselta. 

Jos henkilökohtaisten tietojen suojauksesta ei huolehdita, saattaa vahingot olla huomattavat. Nykyään on helppo jäljittää ja hakkeroida tietoja jos niitä on liikaa esillä joista doksaus on hyvä esimerkki. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti